« Назад

Лекция на д-р Л. Миндова и представяне на книгата "Поетика" на Данило Киш

              На 30 април 2015 г., четвъртък, от 13:00 часа в Заседателната зала /на първия етаж/ ще бъде изнесена лекцията „За някои нови явления в сръбската и хърватската литература” и ще бъдат представени книгата „Поетика" на Данило Киш, както и други новоизлезли книги, преведени от сръбски и хърватски.

 

Лектор ще бъде д-р Людмила Миндова от Института за балканистика при БАН.

 

            Каним всички студенти слависти, преподаватели и докторанти от катедрата  „Славистика”.

 

"Спрямо света на политиката Данило си остана винаги - упорито и неистово - поет. Затова съумя да долови в драмата на историята онова, което го занимаваше най-много, нейната най-болезнена част: съдбите, тънещи от самото начало в забрава; тъгата на мълчаливите трагедии; задушаващата любов към хората без има и гроб. Сещам се за най-яркия герой от неговите книги - собствения му баща, починал в концентрационен лагер. Човекът, към когото Данило е най-привързан и когото е изгубил в детството си, от когото пази само откъслечни, едва различни спомени.
Петдесет години след кошмарите на историята (нацизъм, сталинизъм) чувам навсякъде да се говори за моралния ни дълг да не забравяме. Но за коя памет говорим? Тази на адвокатите и на съдиите? Същата, която прави от историографията "криминография"? Или онази, другата, която съхранява човешката същина от миналото? Паметта за изкуството, за романите, за поезията.
Клето човечество, което иска да направи Айхман безсмъртен, а е готово да забрави Данило Киш."

 

Милан Кундера

Комментарии
Отслеживать URL:

Пока нет комментариев. Будь первым.