Entries with tag бохемистика .

Вечер на чешкия език

Вчерта, посветена на чешкия език, литература и култура, беше организирана от Елка Петрова, Маргарита Симеонова и Александра Станкова - студентки в специалността "Славистика - чешки език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

 

Репортаж от събитието - 12.04.2018 г.

Новата книга на д-р Росина Кокудева

Конкурс за млади преводачи от чешки език

Конкурс за млади преводачи: Награда „Сузана Рот“ 2018

 

Конкурсът е насочен към начинаещи преводачи до 40 години, които до момента нямат публикувана преводна книга. Желаещите да участват в конкурса ще превеждат един и същи прозаичен откъс от книга на съвременен чешки автор, публикувана в периода между ноември 2016 и ноември 2017. Книгата е избрана от специална комисия, чиито членове са номинирани от ЧЦ и ЧЛЦ. Постъпилите за участие в конкурса преводи ще бъдат оценени от компетентно жури, чиито състав за България се определя от Чешкия център София. Журито няма да разглежда вече публикувани преводи на конкурсния откъс. Във всяка държава, където се провежда конкурсът, може бъде излъчен само един победител.

 

Повече информация.

Документална фотоизложба "Българските чехи"

Среща с чешкия писател Матей Хоржава

Чешкият център в София и Катедрата по славистика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” Ви канят на среща с чешкия писател Матей Хоржава на 15 декември 2016 г. от 11.00 часа в Заседателната зала на Ректората.

 

Веднага след появата си книгата „Ракия“ бе оценена като явление в съвременната чешка литература, получи престижни награди, привлече интереса на читателите и понастоящем се превежда на редица езици. Кратките разкази носят меланхолията на нашето съвремие, авторът, „панелно“ дете, от ранните си години търси самотата и бяга от самотата, но тя неизменно го преследва и намира. В банатската му самота нахлуват спомени от срещи с различни места и хора и постепенно пред читателя се оформя калейдоскоп от образи на наши съвременници. Съвсем обяснимо, тъкмо в банатската самота, ненатрапчиво, с много деликатност прозират отправки към Библията („Стадо“), Евангелието („Неделята Квазимодо“), към християнската вяра и възхитата от величието на природата. Кратките импресии, имащи общо по-скоро с лириката, отколкото с прозата, внушават на читателя, че човек, който е дълбоко свързан с музиката, световната литературна класика и другите художествени жанрове, не може да бъде истински самотен.

Издателство Ерго, 2016 http://ergobooks.eu/books/rakiya-ot-matey-horzhava/

 

Showing 1 - 5 of 13 results.
Items per Page 5
of 3